Detailně sledujeme, jak se daří podnikatelům v ČR. S radostí sledujeme start-upy, kterých začíná být více než hub po dešti a držíme jim palce v jejich snažení prorazit. Zajímá nás i protiklad a smutné zprávy o zánicích firem, které jsou mnohdy doslova šokující a naprosto nepředvídatelné. Nový rok začínáme bilancí loňského roku. Připravili jsme i malé ohlédnutí za tím, koho a kdy čekaly v podnikání trable.

Vybudovat firmu znamená vložení velkého úsilí a prostředků a je smutné, když Vaše podnikání ohrožuje mnohdy i účelová platební nevůle odběratele uhradit včas, nebo alespoň s „přijatelným“ zpozděním.

 

Buďte letos chytřejší a předcházejte problémům s neuhrazenými fakturami !

Víme, že účinnou prevencí jak se bránit vyhlášení bankrotu je právě pojištění jednotlivých rizikových faktur. Vymáhací proces při vymáhání dluhů a pohledávek je záležitostí, která není zrovna levná a podnikatele občas stojí nejen čas, ale i nervy. Naše pojištění kryje 85 % z fakturované částky, které Vám v případě neuhrazení ze strany Vašeho odběratele vyplatíme, a to ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou. Dokonce se postaráme i o veškerou administrativu spojenou s vyplacením odškodného a budeme až do 90 dne po splatnosti urgovat dlužníky.

 

 

Přehled bankrotů 2019

Prosinec 2019
Uznávaný podnikatel z Turnova Jiří Mikula je v insolvenci, dluží 69 milionů korun. Hrozí mu i osobní bankrot, ručil totiž i svými domy.

Ještě nedávno měl v Česku pekárnu a tři desítky prodejen, kde nabízel na dvě stovky pekařských výrobků. Zaměstnával sto lidí a patřila mu i kavárna s pražírnou. Jeho podnik se v roce 2015 stal Firmou roku Libereckého kraje, pronikl dokonce mezi pět nejlepších v zemi.

Dnes je turnovský podnikatel Jiří Mikula totálně předlužený, jeho firma je v úpadku. Dluží bezmála 69 milionů korun. Sám sebe Mikula poslal kvůli platební neschopnosti do insolvence. Jeho majetek bude rozprodán k uhrazení dluhů. Může dokonce přijít i o střechu nad hlavou. Za své úvěry totiž ručil i vlastním majetkem.

Více ZDE

 

Září 2019
Thomas Cook
– jedna z nejstarších cestovních kanceláří světa zkrachovala. Za jejím krachem stála řada faktorů, vedle nepovedené fúze a nástupu moderní internetové konkurence sehrálo roli i počasí a politická nejistota kolem brexitu, napsal server BBC.

  • V květnu 2019 Thomas Cook oznámil ztrátu za první finanční pololetí ve výši 1,5 miliardy liber (44 miliard korun). Z toho většinu, 1,1 miliardy tvořil odpis hodnoty společnosti My Travel, se kterou se spojila v roce 2007.
  • Další ukázkou nestabilní finanční situace ve firmě byla nabídka k prodeji aerolinie Thomas Cook a další aktiva.

Cestovní kancelář si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber (přes 26 miliard Kč), zčásti díky pomoci hlavního akcionáře, čínské firmy Fosun. Věřitelské banky ale požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce, což se jí nepodařilo.

Britský list Daily Telegraph upozornil na fakt, že i když se cestovka v posledních letech dostala do problémů, manažeři si stále nechali vyplácet vysoké bonusy – za pět let bylo na těchto bonusech vyplaceno 590 milionů korun.

Více ZDE

 

Červenec 2019
V červenci nebyly rekordní jen teploty, ale i vyhlášené bankroty firem a podnikatelů. Podnikání v Čechách začíná být  dost horké. Jsou to první ukazatele přicházející krize? V červenci letošního roku bylo vyhlášeno 54 bankrotů obchodních společností, 915 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 2 102 osobních bankrotů. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů a osobních bankrotů byl nejvyšší za celou dobu účinnosti insolvenčního zákona (tedy od roku 2008).

Více ZDE

 

Duben 2019
Největší český internetový obchod s módou je dlouhodobě ztrátový a dluží stovky milionů korun. Zadlužený Zoot se snaží zachránit. Na konci dubna skončí Zootu takzvané moratorium − soudní plomba, která má zadluženou firmu na přechodnou dobu ochránit před věřiteli. Ti si nárokují zhruba půl miliardy korun, které jim Zoot dluží. V červnu 2019 staví ztrátový Zoot na nohy krizoví manažeři. Zákazníci vracejí méně zboží, firma má být za rok v zisku. Tak jim držme pěsti 😉

Více ZDE

 

Věřme, že na začátku roku 2021 budeme bilancovat s rokem 2020 s pozitivnějšími zprávy.